Provocările cu care se confruntă toți cei care activează în mediul școlar sunt complexe, de la bullying, lipsă de interes și motivație, la stres și presiuni multiple și, de cele mai multe ori, soluțiile au nevoie de abordări diferite. Tot mai multe studii științifice arată că implicarea în activități artistice și creative contribuie la echilibrul emoțional, creșterea empatiei, a încrederii, motivației și a satisfacției în viață.  Centrul Cultural Clujean organizează atelierul „Practici artistice și creative pentru well being în școli”, care contribuie la familiarizarea cadrelor didactice și altor profesioniști implicați în procesele educaționale cu metode creative de a crește starea de bine și a susține sănătatea mintală a elevilor. În această sesiune participanții vor avea posibilitatea:
  • Să se familiarizeze cu metode și instrumente artistice și creative care pot susține o atmosferă pozitivă și constructivă la clasă, de exemplu prin creșterea atenției și coeziunii de grup; 
  • Să experimenteze exerciții creative care să-i ajute în gestionarea emoțiilor și stresului;
  • Să dobândească cunoștințe teoretice și practice utile în creșterea stării de bine și a conexiunii empatice la clasă; 
  • Să se familiarizeze cu metode de feedback în timp real din partea elevilor și integrarea de exerciții creative în procesul de predare.
Atelierul este susținut de Diana Buluga, actriță a Teatrului Național Cluj-Napoca, președinta asociației Create.Act.Enjoy și coordonatoarea proiectului Terapie prin artă by Create.Act.Enjoy, inițiativă unică la nivel național, desfășurată în spitale. Diana coordonează și o serie de activități creative în școli, prin rețeaua Cluj School Network, facilitând dezvoltarea de competențe creative, emoționale și de colaborare în rândul elevilor.
Atelierul are la bază atât aspecte teoretice, cât și practice și propune o abordare interdisciplinară, care să le permită participanților să identifice soluții concrete de integrare a creativității și de creștere a stării de bine în contextul școlii. Acesta va fi oferit în limba română pentru un grup de maxim 20 de participanți. Atelierul va avea loc în data de 18 mai 2024, între orele 10:00-16:00, la sediul QUB din Str. Ferdinand 22-26, în incinta magazinului Central, 40000, Cluj-Napoca. Este necesară prezența în persoană, participarea online nu este posibilă.